Hoe herken je een duurzame evenementenlocatie?

Hoe herken je een duurzame evenementenlocatie?

test
Delen

De gevolgen van klimaatverandering worden steeds meer zichtbaar. De aarde wordt warmer, de zeespiegel stijgt en de hoeveelheid plastic soep neemt toe. Gelukkig realiseren steeds meer mensen (en daarmee ook bedrijven) zich dat het ieders verantwoordelijkheid is om duurzaam te handelen voor mens en milieu. Hierbij hoort ook het inzetten op duurzame eventorganisatie. Een duurzaam evenement leidt daarnaast ook tot verhoging van moraal, helpt bij creativiteit en verstrekt het bedrijfsimago. Maar hoe weet je of een evenementenlocatie duurzaam is?

 

Groen en duurzaam als basis

Er zijn verschillende aspecten waar een evenementenlocatie minimaal mee bezig moet zijn voordat deze als ‘duurzaam’ door het leven mag gaan. In het concept van MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen) moet er toegevoegde waarde zijn voor de 3P’s in de bedrijfsvoering: People, Planet, Profit. Opmerkelijk is dat profit als laatste naar voren komt; het is het einddoel van de organisatie waar deze het bestaansrecht ontleent aan de eerste twee P’s. Dit is voor een evenementenlocatie vanzelfsprekend ook van toepassing.

Een duurzame evenementenlocatie heeft vaak een coördinator of eindverantwoordelijke voor alle MVO zaken binnen de organisatie. Deze draagt samen met een projectteam zorg voor het voldoen aan de normen en ontwikkelingen en acties in het MVO beleid.

 

Green Key 

Een mooi voorbeeld van directe bevestiging van duurzaamheid komt vaak terug in de vormvan een keurmerk. Dit wordt toegepast vanaf de visserij tot afvalverwerkingsbedrijven; het zal je niet verbazen dat dit ook voor evenementenlocaties bestaat.

Het meest voorkomende keurmerk van evenementenlocaties in Nederland is Green Key. Dit keurmerk kijkt naar alle bijkomstige aspecten bij het organiseren van een evenement en interne organisatie van de locatie. Het verschilt van de standaardpunten als de catering, afvalverwerking, waterverspilling tot managementrapportages, invulling participatiewet in het personeelsbeleid en dergelijke.

Green Key hanteert drie gradaties waarin bedrijven voldoen aan de vereisten: brons, zilveren goud. Indien een evenementenlocatie het gouden Green Key keurmerk bezit, gaat deze in duurzame bedrijfsvoering verder dan de standaarden.

 

Theater Amsterdam is groen

 

Catering

Er zijn veel aspecten omtrent duurzaamheid die toegepast kunnen worden in catering. Er is met catering op een evenement dan ook veel winst te behalen op het gebied van duurzaamheid.

 

Lokaal & Sezoensproducten

Het inkopen van lokale en seizoensgebonden producten zorgen ervoor dat er minder impact is op het milieu. Door te werken met lokale producten is er minder vervoer dus minder uitstoot. Seizoensproducten kosten minder energie in productie en transport. Daarnaast hebben seizoensproducten meestal meer smaak. Hoewel dit niet altijd mogelijk is op basis van menu eisen, is het een belangrijk onderdeel van een duurzame evenementenlocatie om hier zoveel als mogelijk op in te zetten.

 

Plantbased

Een andere manier om duurzaamheid op een event te vergroten is om een Vegan menu te serveren. Plantaardige voeding, heeft verreweg de laagste impact op het milieu. Plantaardige producten hebben over het algemeen een 10 tot 50 maal lagere broeikasgasemissie dan producten gemaakt en afkomstig van dieren. Niet alleen voor dierlijk vlees kunnen de broeikasemissies bijzonder hoog zijn, maar ook voor eieren en zuivel. Uit verschillende studies blijkt dat het gemiddelde veganistische dieet tot 60% minder broeikasgas uitstoot. Daarnaast is voor de productie van plantaardige voeding veel minder water nodig dan voor de productie van dierlijke producten zoals vlees. Evenementen zijn dé plek om mensen kennis te laten maken met Vegan gerechten, om op die manier mensen te inspireren om dit ook in hun dagelijkse dieet toe te passen! The Future is Vegan!

 

Voedselverspilling

Een duurzame evenementenlocatie gaat in samenwerking met de cateraar bewust om met voedselverspilling. Dat wil zeggen dat zij er alles aan doen om dat het gasten uiteraard aan niets ontbreekt, maar tegelijkertijd geen onnodige waste produceren. Denk hierbij aan manier van serveren en presenteren van eten, foodiebags na afloop van het event of recycling en hergebruik van overgebleven voedsel. Theater Amsterdam heeft in house catering, en is ooit begonnen als conceptcateraar DeBorrelFabriek. Toen DeBorrelFabriek haar deuren sloot aan het begin van de Coronapandemie, heeft Theater Amsterdam, de chef en alle mooie concepten kunnen bewaren en cateren zij uitsluitend in Theater Amsterdam. Het Love Food, Fight waste programma is nieuw leven ingeblazen en de creatieve en circulaire concepten worden weer volop ingezet. Overgebleven groenten van events worden gefermenteerd en als tafelzuur en Kimchi gebruikt op een volgend event. Van overgebleven wijnen wordt een eigen ‘Borreltje’ gedestilleerd. En kant en klare gerechten worden aangeboden via Buurtbuik of Too good to go App, waar mensen tegen een kleine bijdrage een verse maaltijd kunnen ophalen.

 

Love food, fight waste

 

Bereikbaarheid

Vervoer van mensen veroorzaakt veel uitstoot. Een duurzaam event organiseer je bij een locatie die  goed bereikbaar is met andere vervoersmiddelen dan alleen de auto. Idealiter is een duurzame evenementenlocatie dichtbij een trein- of metrostation. Op die manier kunnen bezoekers makkelijk via openbaar vervoer reizen naar de locatie. Andere opties zijn het ophalen vanaf een verzamelpunt door middel van elektrische shuttlebussen.

 

Een duurzaam evenement organiseren?

Wil je een evenement organiseren met zo min mogelijk impact op het milieu en de natuur? Theater Amsterdam is in het bezit van een gouden Green Key keurmerk. Wij denken graag met je mee om een duurzaam evenement te organiseren. Download hier onze brochure of vraag vrijblijvend een rondleiding aan.