Hoe voorkom je voedselverspilling op je event?

Hoe voorkom je voedselverspilling op je event?

test
Delen

Wereldwijd gaat één derde van ons voedsel verloren door voedselverspilling. Ook in Nederland gooien we elk jaar voor enkele miljarden euro’s aan goed bruikbaar voedsel weg. Zonde! Zo voorkom je dat er op jouw event te veel voedsel in de vuilnisbak belandt.

De catering is voor veel events een belangrijk, maar lastig onderdeel. Je wilt dat het de gasten aan niets ontbreekt, maar tegelijkertijd geen onnodige waste produceren. Uit duurzaam oogpunt, maar ook omdat je daar veel kosten mee bespaard. Om food waste bij je evenement tot een minimum te beperken is het daarom raadzaam om vooraf goede afspraken te maken en aantallen te bepalen samen met de cateraar en/of locatie.

No show

Helaas heb je met een event altijd met no show te maken. Als je merkt dat je hierdoor altijd eten overhoudt, dan zou je het erop kunnen wagen om iets minder te bestellen bij je cateraar. Want hoewel je meestal niet op de dag zelf besteld eten kunt afzeggen, bieden cateraars vaak wel de mogelijkheid om een week vooraf de aantallen bij te stellen. Door duidelijk een duurzame boodschap te communiceren naar de gasten en aan te geven dat zij tijdig laten weten of ze erbij kunnen zijn, kan no show al vooraf beperkt worden.

Presentatie

Bedenk hoe je het eten serveert of presenteert. Broodjes die lang op een buffet liggen drogen uit en gaan er steeds minder lekker uitzien. Een goed alternatief is live-cooking. Hiermee verspil je geen eten, omdat je alleen iets maakt als er vraag naar is. Het zorgt bovendien voor een extra beleving bij je bezoekers.

Foodie bags

Je kunt het overgebleven eten ook mee naar huis geven in (papieren) bakjes of zakjes. In plaats van een doggy bag – kan je een foody bag aanbieden – waarin de gasten zelf aan het einde van het event mooie gerechten kunnen meenemen voor thuis. Liever geen Foodie bag voor je bezoekers? Dan maak je de crew er na een lange dag werken wellicht heel blij mee. code:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

If you took a packed lunch to work, it’s estimated that over an average working career you would save over £50,000 and 10’s of thousands of sandwich wrappers, crisp packets, drinks bottles, napkins, single use cutlery and condiments from going to landfill! Our reusable lunch bags, from WAKEcup, are insulated to keep food fresh, perfect for work or school meals, there’s also a little pocket to leave a note for your loved ones 💚 . . . . . .#foodwaste #zerowasteuk #greenhome #zerowastefood #waronwaste #lowwasteliving #zerowaste #intentionalliving #zerowastejourney #wastefree #ecohome #zerowastehome #lesswasteevent #wastefreeliving #zerowasteliving #greenkitchen #goingzerowaste #lesswaste #zerowastelifestyle #zerowastelife #minimalwaste #zerowastekitchen #nowaste #zerowasteshopping #zerowastetips #vegan #plantbasedlife #plantbasedlifestyle #ukvegans

Een bericht gedeeld door Wearth London (@wearthlondon) op

Leuke initiatieven

Om voedselverspilling tegen te gaan, ontstaan er ook steeds meer goede initiatieven. Wil je op jouw event bewust omgaan met voedselverspilling, dat kan eenvoudig met bijvoorbeeld deze inspirerende initiatieven:

  • Kies voor een no waste-leverancier Bijvoorbeeld met de foodtruck van InStock. Met meerdere restaurants zet InStock voedselverspilling letterlijk én figuurlijk op de kaart. Een elektrische rescuekar haalt onverkochte producten bij plaatselijke leveranciers op, waar de InStock chefs de heerlijkste gerechten mee bereiden. InStock produceert daarnaast ook nog eigen bier en granola en heeft een kookboek uitgebracht.
  • Maak je assortiment verantwoord Laat de standaard dranken links liggen en kies bijvoorbeeld voor Thijstea, een frisse ijsthee gemaakt met biologische thee en ‘tweedehands’ fruit. Het verse fruit waarmee deze drank wordt gemaakt werd eigenlijk bestempeld als afval, alleen maar omdat het scheef vervormd of lelijk is en daarmee niet aan de normen van de winkeltjes en de consumenten voldoet.
  • Kies een duurzame cateraar DeBorrelFabriek heeft bijvoorbeeld eigen Love Food, Fight Waste programma neergezet en heeft daartoe allerlei creatieve en circulaire concepten ontwikkeld. Denk aan het maken van een eigen ‘Borreltje’ gedestileerd uit overgebleven wijnen. De overgebleven groenten van events worden gefermenteerd en weer als tafelzuur en Kimchi gebruikt op een volgend event. En kant en klare gerechten worden aangeboden in de Too good to go app, waar mensen tegen een kleine bijdrage een verse maaltijd kunnen ophalen.

 

Love food, fight waste

 

Zoek je nog een unieke locatie voor jouw zakelijke event? Theater Amsterdam biedt vele mogelijkheden. Neem vrijblijvend contact met ons op.