Samen op weg naar duurzaam reizen naar evenementen

Samen op weg naar duurzaam reizen naar evenementen

test
Delen

In een tijd waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt, is het essentieel dat we allemaal onze verantwoordelijkheid nemen. We bespraken eerder al ons duurzame antwoord op afvalverwerking en hoe we people-powered duurzaamheid stimuleren. Maar er is nog een aspect dat niet onderbelicht mag blijven: reizen.

Bij Theater Amsterdam begrijpen we het belang van duurzaam reizen van en naar evenementen. We willen dan ook actief deel uitmaken van de oplossing en de route daarnaartoe. Daarom denken we graag mee over hoe we jouw evenement en alles eromheen het beste in kunnen richten, zodat duurzaam reizen onder de aandacht wordt gebracht bij de bezoekers en zij hierin een groene keuze kunnen maken.

Om het gesprek over duurzaam reizen te starten, delen we graag enkele tips en voorbeelden. Hiermee hopen we je te inspireren en op weg te helpen richting een duurzaam event.

1. Promoot het openbaar vervoer

Het openbaar vervoer is een van de efficiëntste manieren om grote groepen mensen te vervoeren met een minimale impact op het milieu. Door samen te werken met lokale vervoersbedrijven voor kortingen en door duidelijke OV-informatie te verstrekken, kun je bezoekers aanmoedigen om de auto thuis te laten.

Voorbeeld: Bij een recent muziekfestival kregen bezoekers korting op hun treinticket wanneer ze hun festivalpas toonden.

2. Incentives voor groene reizigers

Beloon bezoekers die kiezen voor groenere vervoersopties. Dit kan variëren van vroege toegang tot het evenement, speciale zitplaatsen of kortingen op merchandise.

Voorbeeld: Op een conferentie kregen deelnemers die met de fiets of het openbaar vervoer kwamen een speciale 'groene' badge en toegang tot een exclusieve lounge.

3. Carpoolopties

Carpoolen vermindert niet alleen de uitstoot van voertuigen, maar helpt ook de verkeersdrukte te verminderen. Door een platform aan te bieden waar bezoekers ritten kunnen delen, kun je het delen van ritten stimuleren.

Voorbeeld: Tijdens een groot sportevenement werd een speciale app gelanceerd waar fans ritten konden delen. Maar er zijn al een hoop bestaande apps, die je hiervoor kunt gebruiken, zoals bijvoorbeeld BlaBlaCar.

4. Fietsfaciliteiten

Fietsen is een van de duurzaamste vervoermiddelen. Door fietsparkeerplekken en veilige routes aan te bieden, kun je bezoekers aanmoedigen om op de fiets te komen. Daarnaast kun je bezoekers stimuleren met verschillende incentives.

Voorbeeld: Bij een kunstfestival werden extra fietsenstallingen opgezet en kregen bezoekers die met de fiets kwamen een gratis drankje.

5. Elektrische shuttles

Elektrische voertuigen zijn de toekomst van transport. Overweeg om shuttles aan te bieden vanaf trein- en busstations om het reizen naar je evenement zo groen mogelijk te maken.

Voorbeeld: Een zakelijke conferentie bood elektrische shuttlebussen aan van het treinstation naar de evenementenlocatie.

6. Informatie over lokale accommodaties

Door samen te werken met lokale hotels en daar speciale tarieven mee af te spreken, kunnen bezoekers worden aangemoedigd om lokaal te verblijven tijdens meerdaagse evenementen, om op die manier minder reisbewegingen te stimuleren.

Voorbeeld: Voor een internationaal filmfestival werden samenwerkingen aangegaan met lokale eco-hotels, waardoor bezoekers kortingen kregen.

7. Laadpalen voor elektrische voertuigen

Elektrische voertuigen worden steeds populairder. Door voldoende laadinfrastructuur te bieden en bezoekers te informeren over de locaties van laadstations, kun je duurzaam reizen verder stimuleren.

Voorbeeld: Op een tech-expo werden extra laadpalen geïnstalleerd en kregen bestuurders van elektrische voertuigen voorrang bij het parkeren.

8. Bezoekers zelf laten betalen voor parkeren

Veel organisaties betalen de parkeerkosten voor hun bezoekers, om het de genodigden gemakkelijk te maken om te komen. Door geen parkeerkosten te vergoeden vanuit de organisatie, motiveer je de bezoeker om zelf de keuze te maken hoe hij naar het evenement komt. Daarnaast kan de organisatie aanbieden om met korting het OV te gebruiken als extra stimulans.

We staan altijd open voor nieuwe manieren om duurzaamheid te bevorderen en nodigen je uit om met ons samen te werken en ideeën te delen. Alleen door samen te werken kunnen we echte verandering teweegbrengen en een duurzamere toekomst voor ons allemaal creëren.

Zakelijk evenement organiseren?

Bij Theater Amsterdam zijn we toegewijd aan duurzaamheid in alle aspecten van onze evenementen. Ben je geïnspireerd door onze duurzame aanpak en wil je meer ontdekken over de mogelijkheden bij Theater Amsterdam? Download hier onze brochure of neem vrijblijvend contact met ons op.